Grote Marktstraat

Internationale winkelboulevard

Op dit moment ondergaat de Grote Marktstraat een metamorfose om uiteindelijk de internationale winkelboulevard van Nederland te worden. Hier vind je de Hema, V&D, Bijenkorf, Peek en Cloppenburg, C&A , Albert Heijn, Mediamarkt, het Britse warenhuis Marks &  Spencer en sinds kort de ingang van het nieuwe gedeelte van De Passage.  De verschillende bouwstijlen zorgen voor een dynamische straat. 

De robuuste Bijenkorf in 1926 gebouwd en was het eerste gebouw in Nederland met roltrappen en herbergt nu de grootste designerschoenen afdeling van Nederland.

Het gebouw van Peek & Cloppenburg (1929) is gebouwd in de stijl van de Haagse school. Onder de Grote Marktstraat ligt ‘het Souterrain’ de tramtunnel met HTM tramhalte Spui en de bijna 1 kilometer lange mooie en handige Q-Park garage. Het nieuwe gedeelte van de Passage is ontworpen door de architect Bernard Tschumi. Net als het historische deel van de Passage heeft ook deze kant een hele hoge, glazen kap. Maar dan anno nu. De mooie Hollandse luchten die je hierdoor ziet, worden als het ware geprojecteerd op de gevels van de winkels. Maar komt het op leeftijd aan dan is het oudste gebouw van de Grote Marktstraat, Café Restaurant Rootz “De Belg van Den Haag” gevestigd in een 17e eeuws monumentaal koetshuis met eigentijdse sfeer.